[...] oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w przyswajalności jajek może [...]
[...] 91.1 25.0 21.0 53.5 Przykładowe, alternatywne posiłki ich gramatura, rozkład makroskładników oraz wartość energetyczna: Posiłek 1 PASTA Z AWOKADO I JAJKA (E): Zmiksuj 1 ugotowane na twardo jajko z 1/2 sztuki miękkiego awokado, 1 plastrem cebuli i odrobiną czosnku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem ( 1 porcja) produkt lub [...]
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
[...] twaróg. Ciekawą propozycją są również wszelkiego rodzaju sałatki. Na zakończenie Poza doborem warzyw pamiętajmy o białku. Do talerza pełnego kolorowych warzyw dodać możemy gotowane jajka, pieczone lub grillowane mięso, wędzone ryby, czy też sery takie jak feta lub mozzarella. Dla tych, którzy szukają szybkich rozwiązań, dobrym pomysłem będą [...]
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
[...] Przykładowe menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby wyglądać następująco: Śniadanie - kanapki z pieczywa razowego z twarożkiem i pomidorem a do tego gotowane jajka II śniadanie - płatki owsiane z jogurtem, owocem i pestkami dyni Obiad - ryż z mięsem i warzywami Podwieczorek - to samo co na obiad Kolacja - sałatka np. z [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] bezkarnie. Jak to przenieść na pokarm? 100 g piersi z kurczaka bez skóry ma ok. 21.8 g białka, czyli 257 g białka odpowiada zjedzeniu około 1170 g piersi z kurczaka! 150 g ugotowanego ryżu dostarcza 42 g węglowodanów (około 1 kg gotowanego ryżu lub około 370 g surowego ryżu = 282 g węglowodanów). Najlepsze źródła węglowodanów Wszelkie odmiany [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
Znani bracia Stoltman, Luke i Tom niedawno opublikowali film na swoim kanale YouTube, w którym opowiadają jak aktualnie wygląda ich dzień pod względem odżywiania. Aktualnie przygotowują się do zawodów Arnold Strongman Classic 2023 i codziennie dostarczają łącznie ponad aż 10000 kcal! Zarówno Tom, jak i Luke Stoltman są znani w sporcie Strongman ze [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Jak zepsuć zdrowy pokarm? Tak, człowiek jest w stanie wszystko zepsuć. Wystarczy, że niskokaloryczny, zdrowy posiłek (np. warzywa ugotowane na parze podawane z chudą rybą, do tego mała porcja ryżu brązowego) obficie polejesz tłustym sosem. Ziemniaki wcale nie tuczą, ale ... możesz je zalać gęstą [...]
[...] jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. domowej roboty ciasto z bananów, wysokobiałkowe (z dodatkiem białka serwatkowego), zamiast mięsa w panierce - gotowane na parze. Należałoby wykluczyć z diety parówki (szczególnie oparte o MOM, wypełniacze itd.), wędliny i inne produkty mięsne mające duży potencjał rakotwórczy. [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] że jest to rzadkość, bo większość witarian to weganie i wegetarianie). Unikają wszelkiej obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od sposobu [...]
[...] Celowo nie komplikuję powyższych wyliczeń, gdyż należałoby tu uwzględnić również inne źródła protein np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka), wieprzowinę; a także proteiny niepełnowartościowe, czyli białka pochodzenia roślinnego. Podsumowując Jeśli nie jesteś w stanie codziennie [...]